num fotos 11
intranet associats | Mail | Home
Associació de Distribuidors de Gasoil de Catalunya
 
Accés Associats
Per accedir a informació exclusiva dels socis de l'ADGC, omple el nom d'usuari i la contrasenya
Usuari
Pasword

Associació de Distribuidors de Gasoil de Catalunya
   
29/02/2012
El poder del petroli, de Mariano Marzo (Catedràtic de Recursos Energètics de la UB) L´energia emmagatzemada en un barril de petroli o en un litre de gasolina ens surt a preu de ganga.

En el context dels cinc mil anys del registre històric, l'era del petroli, inaugurada oficialment el 1859 amb el pou perforat pel coronel Drake a Pennsilvània, resultarà molt curta, fins i tot en el supòsit que la poguéssim prolongar durant cent anys més. Però, des de Drake als nostres dies, el seu full de serveis resulta extraordinària. No en va, la nostra civilització, tal com la coneixem als països desenvolupats, no seria possible sense el petroli.

El poder del petroli rau en l'enorme quantitat d'energia atresorada a les molècules d'aquest hidrocarbur. Una qüestió que podem visualitzar mitjançant un simple experiment (letthesunwork.com/energy/barrelofenergy.htm) que tan sols necessita una bicicleta estàtica, com per exemple la que es va fer servir fa anys per il·luminar alguns arbres de Nadal desplegats a Barcelona. Vegem-ho.

Resulta que un barril de cru conté aproximadament 159 litres, que equivalen (de mitjana) a uns 1.667 kilowatts hora d'energia. I un litre de gasolina, un dels productes derivats del cru, a uns 8,7 kilowatts hora. Aquesta última quantitat correspon a la que obtindria una persona si pedalés a la bicicleta esmentada durant aproximadament 87 hores, assumint que fos capaç de mantenir una mitjana de 100 watts hora. Si pedalés 40 hores per setmana, s'hi hauria d'estar prop de 15 dies per igualar l'energia d'un litre de gasolina i aproximadament 8 anys per la que conté un barril de cru.

Però el més important per entendre el desenvolupament assolit per la nostra civilització és que tota l'energia emmagatzemada en un barril de petroli o en un litre de gasolina ens surt, en realitat, a preu de ganga. Una altra afirmació que no és òbvia i que l'experiment de la bicicleta ens ajuda a comprendre millor.

Tan sols necessitem assignar a cada hora de pedaleig el cost del salari mínim interprofessional, que a Espanya és de 21,38 euros per dia o 2,67 euros per hora (assumint una jornada laboral de vuit hores per dia). D'aquesta manera, el cost de pedalar 87 hores (període en què obtindríem l'energia equivalent a un litre de gasolina) seria de 232,3 euros, mentre que el de pedalar 16.667 hores (l'energia d'un barril de petroli) s'acostaria a 44.501 euros. Avui el cost d'un litre de gasolina a Espanya és, de mitjana, d'1,4 euros i el del barril de petroli Brent de 93 euros. Les societats preindustrials depenien per al seu desenvolupament d'uns ingressos energètics solars, instantanis o una mica retardats, que es reposaven de forma constant. En canvi, la civilització moderna basa la seva esplendor en una herència solar única (els combustibles fòssils) que no es pot renovar a l'escala temporal d'una civilització i que, a més, estem dilapidant a gran velocitat. Potser perquè, com va dir el poeta, som tan necis com per confondre valor i preu.

Mariano Marzo. Catedràtic de Recursos Energètics de la Universitat de Barcelona (UB)

Font: LA VANGUARDIA (29/02/2012)

ADGC - Associació de Distribuïdors de Gasoil de Catalunya